Artritis bij honden begrijpen en behandelen: Tips voor pijnverlichting

Artritis bij honden begrijpen en behandelen: Tips voor pijnverlichting

Artritis bij honden begrijpen en behandelen: Tips voor pijnverlichting

Inleiding

Honden kunnen net als mensen last hebben van artritis, maar wat is dat nou precies en hoe ziet het er uit bij honden? Kortgezegd veroorzaakt het pijn en stijfheid in de gewrichten. Het is belangrijk om artritis bij je hond te herkennen en te behandelen om de kwaliteit van leven te verbeteren net zoals je bij jezelf zou doen. In deze blog gaan we het hebben over wat artritis bij honden precies is, hoe je het kunt herkennen en hoe je ermee om kunt gaan om te zorgen dat je trouwe viervoeter alsnog een geweldig en zo veel mogelijk pijnvrij leven heeft.

 

Wat is Hondenartritis?

Hondenartritis, ook wel bekend als gewrichtsontsteking, is een aandoening die pijn en stijfheid in de gewrichten van je hond veroorzaakt waardoor ze meer moeite hebben met activiteiten zoals rennen en springen en in verdere stages zelfs met simpelweg opstaan na het slapen en lopen. Het is vergelijkbaar met constant met een blessure rond moeten lopen die je tegen houdt in alledaagse bezigheden.

Er zijn verschillende soorten artritis, maar osteoartritis komt het meest voor. Dit ontstaat wanneer het kraakbeen in de gewrichten slijt, waardoor botten tegen elkaar schuren. Het kraakbeen is in principe een soort natuurlijk ‘kussen’ tussen de botten die zorgt dat alles soepel beweegt en vooral zonder pijn.

Wat kan artritis veroorzaken:

 • Leeftijd: Oudere honden hebben een hoger risico en vooral grote honden krijgen er vaak op een punt in hun leven mee te maken
 • Overgewicht: Extra gewicht belast de gewrichten en vergroot de kans aanzienlijk op een vroegere leeftijd. Gewichtsmanagement is dus uitermate belangrijk!
 • Bepaalde rassen: Sommige rassen hebben van nature een grotere kans op artritis, denk hier vooral bij aan de grotere rassen zoals Golden retrievers, Labradors, mastiffs, Rottweilers, Duitse herders en meer. Maar Engelse Bulldogs en Mopshonden hebben ook genetische aanleg ervoor.
 • Gewrichtsblessures: Eerdere blessures kunnen leiden tot artritis als deze niet goed worden behandeld.

 

Waar je Hondenartritis aan kan herkennen

Om te zorgen dat je zo snel mogelijk actie stappen kunt ondernemen om je hond te helpen is het handig om te weten wat de tekenen en symptomen van artritis bij honden zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen die kunnen duiden op deze aandoening:

 • Mank lopen of stramheid: Vooral na lang rusten of in de ochtend na het slapen, de gewrichten moeten dan weer op gang komen. Dit is vooral te zien ook aan hoe soepel je hond opstaat na het liggen.
 • Minder actief: Je hond kan minder willen spelen of wandelen, omdat lange wandelingen pijn kunnen veroorzaken
 • Pijnreactie: Je hond kan piepen of grommen bij aanraking van hun poten en heup of schoudergewrichten omdat deze gevoelig zijn
 • Veranderingen in gedrag: Hij kan prikkelbaarder worden of terugtrekken.
 • Gewichtstoename: Door algemeen minder bewegen kan je hond aankomen wat beide een teken en extra oorzaak van artritis kan zijn

Als je deze tekenen bij je hond opmerkt, is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Voorkomen en direct behandelen is beter dan grond terug moeten winnen.

 

Diagnostiseren van Hondenartritis

Als je vermoedt dat je hond artritis heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. De dierenarts kan lichamelijk onderzoek doen en mogelijk röntgenfoto's maken om de toestand van de gewrichten te beoordelen. Een nauwkeurige diagnose is essentieel om de beste behandeling voor je hond te vinden.

 

Behandelopties voor Hondenartritis

Gelukkig zijn er verschillende behandelopties om de symptomen van artritis bij honden te verlichten:

 • Medicatie: Je dierenarts kan pijnstillers of ontstekingsremmers voorschrijven om je hond te helpen.
 • Voedingssupplementen: Supplementen zoals glucosamine en chondroïtine kunnen helpen bij het behoud van gezonde gewrichten en in veel gevallen zelfs de situatie significant verbeteren!
 • Dieet: Verbeteringen aan het dieet van je hond kunnen ook zorgen voor grote veranderingen omdat ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgen
 • Alternatieve therapieën: Als de andere methodes niet goed genoeg helpen en je hond in een verder stage is, denk dan aan fysiotherapie, acupunctuur of massage om pijn en stijfheid te verminderen.
 • Speciale braces: Je hebt ook speciale braces voor honden die goed kunnen helpen en ondersteunen als ze last hebben van hun gewrichten. Als je hond in een verder stage is van artritis is dit zeker een optie om naar te kijken.

Het is belangrijk om met je dierenarts te overleggen welke behandeling het beste is voor jouw hond, iedere hond is namelijk anders!

 

Levensstijlveranderingen om te helpen bij artritis

Naast medische behandelingen zijn deze levensstijlveranderingen zeer belangrijk om te helpen bij het behandelen van artritis bij honden:

 • Gewichtsbeheersing: Houd je hond op een gezond gewicht om druk op de gewrichten te verminderen, als ze dikker worden staat er steeds meer druk op de botten dus het is essentieel dat ze op gezond gewicht blijven om verergering van de conditie te voorkomen.
 • Regelmatige, rustige beweging: Wandelingen en lichte oefeningen houden je hond actief zonder de gewrichten te overbelasten. Dingen als rennen en springen raden we eigenlijk af omdat dit de pijn en verslechtering erger kan maken maar als je een hele drukke en enthousiaste hond hebt is dit soms lastig. Zorg er in dit geval voor dat ze het zo min mogelijk doen en in een gecontroleerde omgeving om de impact te verminderen.
 • Comfortabele slaapplaatsen: Zorg voor een orthopedisch bed dat ondersteuning biedt aan de gewrichten, dit kan een hele grote impact hebben op de helende processen tijdens het rusten en zorgen dat ze een stuk minder stijf wakker worden dan met een normaal bed

 

Pijnverlichtingstips voor Hondenartritis

Er zijn verschillende manieren waarop je je hond kunt helpen om de pijn van artritis te verlichten:

 • Warmte therapie: Warmte kompressen op de gewrichten kunnen pijn verlichten en stijfheid verminderen.
 • Orthopedische bedden: Een comfortabel bed dat ondersteuning biedt kan helpen om de druk op de gewrichten te verminderen.
 • Zachte massage: Een zachte massage kan de bloedcirculatie verbeteren en spanning verminderen.
 • Hulpmiddelen: Hulpmiddelen zoals oprijplaten of harnassen kunnen het leven van je hond gemakkelijker maken.
 • Supplementen: deze zorgen voor versoepeling en dus ook minder pijn
 • Medicatie: als de pijn echt heel heftig is zijn pijnstillers misschien een goede optie

 

Voorkomen van Hondenartritis

Hoewel het niet altijd mogelijk is om artritis te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

 • Houd je hond op een gezond gewicht: Dit vermindert de belasting op de gewrichten.
 • Bied regelmatige beweging: Dit helpt de gewrichten soepel te houden en de spieren sterk.
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet: Een gezond dieet ondersteunt de gewrichten en het kraakbeen.
 • Beperk blessures: Let op ongelukken en voorkom zware belasting van de gewrichten door dingen als springen van hoogte, traplopen (naar beneden) bij grote honden
 • Geef preventief supplementatie bij hun voeding om te zorgen dat je artritis voor bent, vooral als je een ras hebt die genetische aanleg heeft voor artritis.

 

Het is belangrijk om alert te zijn op de tekenen van artritis bij je hond en actie te ondernemen om zijn levenskwaliteit te verbeteren. Met de juiste behandeling, levensstijlveranderingen en pijnverlichtingsopties kun je je hond helpen om zich comfortabeler te voelen en alsnog een geweldig leven te hebben!

Wil je meer weten over producten die kunnen helpen bij het beheren van artritis bij je hond? Neem een kijkje op Ruffy.nl voor ons assortiment aan orthopedische bedden en andere hulpmiddelen voor pijnverlichting. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer tips en adviezen over hondenverzorging!