Tips voor het omgaan met verlatingsangst bij honden

Tips voor het omgaan met verlatingsangst bij honden

Tips voor het omgaan met verlatingsangst bij honden

Als hondenouders weten we hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat onze harige vierpoters zich veilig en gelukkig voelen, zelfs wanneer we niet in de buurt zijn. In deze blogpost gaan we dieper in op het onderwerp verlatingsangst en delen we praktische tips om je hond te helpen zich meer op zijn gemak te voelen wanneer hij alleen is.

Wat is verlatingsangst?

Als we het hebben over verlatingsangst bij honden, gaat het over een geval waarbij een hond angst of stress ervaart wanneer hij gescheiden wordt van zijn eigenaar. Het kan zich uiten in verschillend gedrag, zoals blaffen, janken, krabben aan deuren of meubels en zelfs destructief gedrag zoals bijten en agressiviteit

Waaraan kan je verlatingsangst herkennen?

  • Overmatig blaffen of janken als ze alleen zijn.
  • Onrustig gedrag zoals rondrennen of ijsberen.
  • Kapot maken van spullen zoals meubels of schoenen.
  • Plassen of poepen in huis.
  • Overmatig likken of kauwen

Er is een belangrijk onderscheid tussen verlatingsangst en gewoon gezelschap en liefde willen. Honden zijn van nature sociale dieren en vinden het vaak prettig om bij hun baasjes te zijn, maar verlatingsangst gaat dieper dan gezelschap willen. Het is een grote angst die kan zorgen voor ernstige stress en ongemak voor de hond.

Wat veroorzaakt Verlatingsangst?

Er zijn verschillende redenen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van verlatingsangst bij honden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Trauma’s van vroeger: Honden die in het verleden vervelende ervaringen hebben gehad met apart zijn van hun baasje, zoals heel veel verlaten en alleen zijn of mishandeling, kunnen later in hun leven verlatingsangst ontwikkelen.
  • Veranderingen in Routine: Plotse veranderingen in de dag-tot-dag van een hond, zoals een verhuizing, een nieuwe baan voor de eigenaar of een ander huisdier in huis, kunnen bijdragen aan gevoelens van onveiligheid en angst. Denk bijvoorbeeld aan hoe iedereen tijdens covid altijd thuis werkte en hun honden daar aan gewend raakte en vervolgens weer terug naar kantoor gingen en hun hond alleen thuis moest blijven.
  • Gebrek aan Socialisatie: Honden die niet voldoende gesocialiseerd zijn en niet gewend zijn om alleen te zijn, kunnen angstig worden wanneer ze alleen gelaten worden.
  • Scheidingsangst van het baasje: Honden die een sterke band hebben ontwikkeld met hun eigenaar (bijna iedere hond dus) en heel erg afhankelijk zijn geworden kunnen angstig worden als ze alleen zijn.

Wat je kunt doen om het te verhelpen

Gelukkig zijn er verschillende trainingsmethoden die kunnen helpen bij het verminderen van verlatingsangst en het vergroten van het zelfvertrouwen van je hond. Hier zijn enkele goede technieken die je kunt proberen:

  • Langzaam gewennen: Begin met korte periodes van alleen zijn en bouw geleidelijk de duur op zodat ze gewend raken aan alleen zijn en merken dat het niet erg is. Gebruik beloningen en positieve versterking om goed gedrag te belonen als ze braaf zijn geweest
  • Leer  Zelfstandigheid aan: Leer je hond om comfortabel te zijn met alleen zijn door hem te aan te moedigen om tijd alleen door te brengen met behulp van speelgoed en beloningen.
  • Laat de dierenarts een check doen: In sommige gevallen kan verlatingsangst een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. Raadpleeg dus altijd een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Hulpmiddelen tegen verlatingsangst die je kunt proberen

Naast trainingsmethoden zijn er ook verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het omgaan met verlatingsangst bij honden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Anti-Trek harnassen: Deze harnassen zijn ontworpen om te helpen bij het verminderen van trekken aan de lijn tijdens wandelingen, waar je hond een gevoel van veiligheid en controle kan ervaren en dus angst minder is.
  • DogWhisperer Trainingsapparaat: Deze handige compacte afstandbediening kan worden gebruikt om positieve versterking te geven aan goed gedrag en om ongewenst gedrag te ontmoedigen, wat super nuttig is bij het trainen van honden met verlatingsangst.
  • Lange Trainingslijnen: Deze lange lijnen kunnen worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van de hond te beperken tijdens het trainen, waardoor je meer controle hebt over zijn gedrag en reacties.
  • Anti-angst bedden: Deze bedden zijn vaak hele zachte, knus ontworpen bedden met een verhoogde rand waar ze zich lekker in op kunnen rollen en de pluche stof doet honden denken aan het vacht van hun moeder wat ze op natuurlijke wijze kalmeert!
  • Interactieve speeltjes: Dit soort speeltjes houdt je hond urenlang bezig en put ze mentaal uit waardoor hun gedachten dus af zijn van ‘het probleem’. Erg handig!

Praktische Tips die je als baasje direct kan toepassen

Naast trainingsmethoden en hulpmiddelen zijn er ook enkele praktische stappen die je als baasje direct kan implementeren om verlatingsangst van je hond te verminderen:

  • Creëer een rustige omgeving voor je hond: Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving voor je hond wanneer je weg van huis bent. Vermijd harde geluiden of plotselinge veranderingen die angst kunnen veroorzaken indien mogelijk (whitenoise/ruis geluid afspelen kan goed helpen om ander geluid te overstemmen en je hond te kalmeren)
  • Langzaam laten wennen aan alleen zijn: Begin met korte periodes van scheiding en bouw het langzaam op. Geef je hond iets om mee bezig te zijn, zoals een kauwspeeltje of puzzelspeelgoed, om hem af te leiden en een lekkere mand om dutjes in te doen
  • Maak routines voor je hond: Stel routines in voor vertrek en als je terugkomt om je hond te helpen begrijpen wanneer je weggaat en weer terugkomt. Dit kan de angst van je hond verminderen omdat ze dan weten wat ze kunnen verwachten.

Het Belang van Geduld en Consistentie

Het kan even duren voordat je hond verbetering laat zien, dus wees geduldig en geef hem de tijd die hij nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen wanneer hij alleen is want honden hebben voor dit soort dingen veel minder begrip dan wij als mensen

Consistentie in training en routine is ook heel belangrijk. Blijf consequent dezelfde trainingsmethoden en -technieken toepassen en zorg voor een stabiele en voorspelbare omgeving voor je hond zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Het omgaan met verlatingsangst bij honden kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en hulpmiddelen kunnen baasjes hun hond helpen zich veilig en comfortabel te voelen wanneer ze alleen zijn en de beloning zal gigantisch zijn voor het welzijn en geluk van je hond. Door gebruik te maken van deze trainingsmethoden, hulpmiddelen en praktische tips kunnen jullie de angst van je hond verminderen en een gelukkiger en gezonder leven voor jullie allebei creëren.